HÍREK, KÖZLEMÉNYEK, AKTUALITÁSOK

Madárodú karbantartás

Tóth Gergely Dávid – 2022.11.02. Szerda 18:20

15 db-os csobaj-bányai odútelepünket egy éve helyeztük ki és már az első tavasszal összesen 60 madárfiókát számláltunk meg bennük. Október 30-án eljött a karbantartás ideje, melyhez Bebesi Zoltán, a Főkert munkatársa adott szakmai segítséget. Az odúkból eltávolítottuk a behordott fészekaljak maradványait, bitumenes zsindellyel szigeteltük a tetőket, kezeltük a zsanérokat, szellőző lyukakat fúrtunk az odú aljába, harkály elleni lemezvédelemmel láttuk el az odúk bejáratait, illetve számozással láttuk el az odúkat.

Szemléletformáló rovarászséta
Tóth Gergely Dávid – 2022.11.02. Szerda 17:10
2022. október 1-én a Greenkubátor Egyesület és a Nemnövekedés16. csoport jóvoltából megrendezésre kerülő sétán idegenvezetőnk Mészáros Ádám, hidrobiológus volt, aki élőben, a terepen mutatta be a közösen felkutatott érdekesnél érdekesebb rovarokat. A séta során egy nagyobb 1-2 órás kört tettünk meg Csobaj utcai bánya ösvényein érintve a Cinkotai bányatavat, mind e közben pedig fűhálózással, szűrőzéssel, lepkehálózással kerültek begyűjtésre a résztvevők által felkutatott rovarok.
Beszélgetés a 2022-es Ördögkatlan Fesztiválon
Tóth Gergely Dávid – 2022.08.10. Szerda 17:10

2022.08.05-én abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy az Ördögkatlan Fesztivál Offlájn Rezervátumának szervezői egy beszélgetős előadás megtartására kértek fel minket a városi természetvédelem, a zöld aktivizmus és Csobaj-bánya tárgykörében. Beszélgetőtársak: Farkas Janka humánökológia szakos hallgató és Tóth Gergely a Mentsük meg Csobaj-bányát fb-oldal alapítója.

Tóth Gergely Dávid – 2022.03.24. Csütörtök 10:20

A tavaszi madárvonulás alkalmából ritka vendég érkezett a Cinkotai bányatóra. A fokozottan védett cigányréce tojó napokon át pihent nálunk, mielőtt tovább indult volna párt keresni. Ennek a globálisan veszélyeztett madárfajnak minden egyede 1 000 000 Ft-os természetvédelmi értékkel bír Magyarországon, így az a tény, hogy pihenőhelyéül választotta a tavunkat tovább növeli annak természetvédelmi jelentőségét. A mellékelt képen egy hím tőkés réce társaságában láthatjuk.

Fotó: Loós Panna

Tóth Gergely Dávid – 2022.03.20. Vasárnap 17:15

Immár második alkalommal került megrendezésre Tavaszi szemétszedési akciónk Csobaj-bányán. A tavalyi eredményeken felbuzdulva, idén még többen és még nagyobb elánnal vágtunk bele a feladatba. 40 önkéntes néhány óra leforgása alatt 3 konténernyi szemetet gyűjtött össze a bánya magántulajdonban lévő részéről és a Cinkotai bányató környezetéből.