MENTSÜK MEG CSOBAJ-BÁNYÁT

RÓLUNK

A 2021 tavaszán létrehozott Önkéntes csoportunk már több mint ötszáz tagot számlál. Közösségünket túlnyomó részt olyan helyi lakosok alkotják, akiknek fontos a kerület természeti értékeinek megóvása, és akik felelősséget éreznek tágabb lakókörnyezetük állapota iránt is. Közös bennünk, hogy szeretnénk a kertvárosból a kertet, a zöld és élhető természetes jelleget megőrizni, az egyre terjeszkedő és zsúfoltabbá váló várossal szemben. Az egykori Csobaj-bánya sok mindent jelent számunkra. Sokunknak a bánya a múlt egy szeletét jelenti, gyerekkori-, fiatalkori emlékek színterét. Másoknak a jelent, a pörgő hétköznapok nyugvópontját, ahol kutyával, gyerekekkel rendszeres sétát lehet tenni. Szerveződésünk pártpolitikától független, civil, és teljesen nonprofit jellegű. A felmerülő feladatokat önkéntesen vállalt társadalmi munkaként végezzük, meggyőződésből.

– 2022-es tavaszi szemétszedési akciónk néhány önkéntese –

CÉLJAINK

Hosszútávú koncepció kialakítása az élővilág megőrzéséért

El kívánjuk érni, hogy Csobaj-bánya azzá váljon, ami lehetne, például egy gondozott, madárbarát városi parkká, amely a természet és a helyben lakók javát szolgálja. Csobaj-bánya élővilága közkincs és minden áron biztosítani kell megmaradását, gyarapodását.

Csobaj-bánya hulladékmentesítése

Fel kívánunk lépni az illegális szemétlerakás megszüntetése érdekében és szorgalmazzuk a teljes terület megtisztítását. Az egykori bányaterület sok éve elhanyagolt, „gazdátlan”. A korábbi feltöltések során ide hordott építési törmelék és szemét mellett a lakosság egy része által itt hagyott zöld hulladék és a háztartási hulladék is aggasztó problémává vált.

Fellépés az egészséges környezetért

Célunk, hogy megakadályozzuk Csobaj-bánya, mára természeti értékekkel újranépesült élőhelyeinek elpusztítását és beépítését. Úgy gondoljuk, hogy közvetlen lakókörnyezetünk jellege nagyban képes befolyásolni testi, lelki egészségünket. Egy közeli erdő, rét, vagy tavacska rendszeres meglátogatása jelentősen javíthatja az ember közérzetét.

Természetvédelmi- és helytörténeti ismeretterjesztés

Szeretnénk a felületeinken megjelenő tartalmainkkal a természetvédelmi és helytörténeti ismeretterjesztést szolgálni. Úgy gondoljuk, hogy akkor tudjuk leginkább megvédeni a közös értékeinket, ha azokat minél többekkel megismertetjük.

TEVÉKENYSÉGÜNK

Szemétszedés

Első akciónk egy nagy szemétszedés volt 2021 márciusában, melynek keretében két tucat önkéntes a Kerületgazda segítségével 80 zsák szemet gyűjtött össze és szállított el Csobaj-bánya önkormányzati részéről és a bányató partjáról. Az esemény után rendszeresen, nagyjából havonta egyszer kijártunk a bányatóhoz összeszedni az újonnan keletkező szemetet.

Egy évvel később 2022. márciusában megismételtük nagyszabású szemétszedési akciónkat. Kerületi vállalkozások és magánszemélyek nagylelkű felajánlásai révén 40 önkéntes 3 konténer (24 m3) szemetet gyűjthetett össze Csobaj-bánya magántulajdonban lévő részeiről.

A nagy, éves szemétszedések mellett szeretnénk megszervezni egy rendfenntartó akciósorozatot is, hogy az elért eredményeinket megőrizhessük. Ennek keretében az önkéntesek beosztás szerint, de egyénileg folytatják majd a szemétszedést.

Gyakorlati állatvédelem és a környezeti nevelés

2021 augusztusában odúlakó denevérek számára készítettünk egyrekeszes nyári odúkat, melyek aztán Csobaj-bánya területén kerültek kihelyezésre. Az odúk alatt (szemmagasságban) ismeretterjesztő táblákat helyeztünk ki, melyből az arra járók megismerhetnek néhány érdekes tényt a denevérek világáról.

Októberben Családi Madárodúfestést szerveztünk a környékbeli családoknak, melyen nagy örömünkre számos kisgyermekes család vett részt. Az előre gyártott B és D odúkból összesen 15 db került lefestésre és kihelyezésre, melyhez a Magyar Madártani Egyesület egy lelkes tagja adott szakmai segítséget. A tévhitekkel ellentétben az odúk színes festése (néhány mintát leszámítva) nem zavarja az ezekben fészkelő madarakat, ugyanakkor a kézműves munka és a kreatív kihívás nagyban elősegítheti a gyerekek környezeti nevelését és a természethez való viszonyuk kialakítását.

Természetvédelmi érdekképviselet

Kezdetben csak a terület hulladékmentesítése volt a célunk, de hamar szembesültünk vele, hogy a bányát övező problémakör ennél kiterjedtebb és önmagában a szeméthelyzet kezelése nem elegendő, ha tartós eredményeket szeretnénk elérni.

A bányató megmaradása – Az első (2021-es) szemétszedést követő héten arról szereztünk információkat, hogy Csobaj-bánya nagyobbik ingatlanának többségi tulajdonosa a bányató betemetésére és a terület beépítésére készül. Erre válaszul, a terület természeti értékeinek megóvását szorgalmazó nyílt levelet fogalmaztunk meg, melyet a Főpolgármesternek címeztünk. Kezdeményezésünk mögött széleskörű összefogást sikerült létrehoznunk, melyben civil szervezetek- és a kerületben jelenlevő valamennyi politikai erő képviselői fejezték ki támogatásukat. A bányató élővilágának elpusztítása ellen szórólapos kampányba kezdtünk a környező utcákban, televíziós és rádiós interjúkat adtunk, valamint a közösségi médiában aktívan megjelentünk, tematizálva a bányatóra leselkedő veszélyt. Miután az ügy nagyobb nyilvánosságot kapott és a közvélemény egyértelműen a bányató megóvása mellett foglalt állást a többségi tulajdonos egyeztetéseket tartott a kerületvezetéssel. A találkozót követően a tó betemetésének „állítólagos” terveit a Polgármesteren keresztül igyekeztek cáfolni.

Idősotthon építese a kizöldült bányába – A Csobaj-bánya önkormányzati részére tervezett bentlakásos Idősotthon építésével kapcsolatban is többször megnyilvánultunk a közösségi médiában. Bár az intézmény szükségességét nem vitattuk a helyszín kiválasztásával kapcsolatban több kritikát megfogalmaztunk. Problémásnak tartjuk, hogy a beruházás több tucat cserje és fa kivágásával valósulna meg, és összességében több ezer négyzetméter zöldterület beépítésével járna. Az élővilág nyugalma szempontjából aggasztónak tartjuk, hogy az építkezést egy vizes élőhelytől, a Cinkotai bányatótól csupán néhány tíz méteres távolságban kezdenék meg, ugyan is a nádas védett és fokozottan védett madarak fészkelőhelye, akiket az emberi tevékenység könnyen elriaszthat. A beruházás tervbemutatóját követően rövid tájékoztató kisfilmet készítettünk a témában „Viszlát kiserdő, kell a helyed” címmel, melyet rövid időn belül több ezren tekintettek meg. A beruházás fizikai megvalósítása a tervek szerint 2022-ben veszi kezdetét.

Ismeretterjesztés

Felületeinken (facebook, youtube, saját honlap) igyekszünk a helytörténeti- és a természetvédelmi  ismeretterjesztésnek is teret adni, ezért pl. a fb-oldalunk „Csobaj-bánya Kincsei” nevű fényképalbumában hetente bemutatunk egy-egy itt élő védett állatfajt.

Nem csak Facebook-on, de már a YouTube-on is jelen vagyunk. Természetvédelmi témájú rövid videóinkat saját csatornánkon osztjuk meg. 2021 novemberében videósorozatot is indítottunk Zöld Kertváros címen, melyben a kerület közérdeklődésre számot tartó zöld-ügyeit fogjuk megvizsgálni és bemutatni. A videósorozat első két része Csobaj-bányáról szól és Kovács Tibor zoológus, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnökének közreműködésével készült.

YOUTUBE

VIDEÓINK

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra és értesülj rögtön friss tartalmainkról! 

A cinkotai varangyok násza

2022.04.09.

A tavasz közeledtével kerületi varangyok százai vándorolnak a Cinkotai bányatóhoz, hogy fajuk újabb generációjának adjanak életet. Az izgalmas természeti jelenség bemutatására ismeretterjesztő bemutatót szerveztünk gyerekeknek.

Zöld Kertváros 2.rész

2021.12.12.

Sorozatunk második részében folytatjuk a megkezdett beszélgetésünket Kovács Tibor zoológussal. A kétéltűek és hüllők után, most a halakról, horgászatról, nagyvadainkról és a nádast lakó védett madarakról ejtettünk szót.

Zöld Kertváros 1.rész

2021.11.28.

Videósorozatunk első részében a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnökével, Kovács Tiborral beszélgettünk Csobaj-bányáról és a Cinkotai-bányató jelentőségéről.

Családi madárodúfestés

2021.10.16.

13 db B-típusú és 2 db D-típusú madárodút festettek le önkénteseink, amiket aztán, Csobaj-bánya fái közé helyeztünk ki a Magyar Madártani Egyesület egy tapasztalt tagjának közreműködésével.

Nyári denevérodú készítése

2021.08.16.

Két, kis méretű nyári denevérodú elkészítésére vállalkoztunk. Videónkban bemutatjuk az elkészítésüknek folyamatát, a kihelyezést és igyekszünk hasznos tippekkel, tanácsokkal segíteni az otthon barkácsolókat!

Viszlát kiserdő, kell a helyed

2021.07.05.

Budapest XVI. Kerületének Önkormányzata bentlakásos Idősotthont építene a Kertváros egyik értékes, tóparti zöldterületén, amely jelenleg egy kiserdőnek ad helyet. A 2 – 2,5 milliárd forintos költségvetésű projekt a tervek szerint 2022 és 2024 között valósulna meg.