Ki lakik itt? - Költésellenőrzés csobaj-bányán

Szerző: Tóth Gergely Dávid / Fotók: Loós Panna / 2022.05.18., szerda 11:10
A hétvégén Madárodú ellenőrző bemutatót szervezett a „Mentsük meg Csobaj-bányát” fb-oldal! A madárvilág megismeréséhez Bebesi Zoltán a Főkert munkatársa nyújtott szakértői idegenvezetést. A bemutató keretében azt a 15 db odút vizsgáltuk át, melyeket még tavaly ősszel többségben gyerekek festettek ki egyedi megjelenésűre.

Szombat délután 4 órakor már számos család gyülekezett a Csobaj és a Kukoricás utca sarkán. A gyerekek között többen is voltak, akik már az odúk készítésében és kihelyezésében is részt vettek, így nekik különösen izgalmas élmény volt viszontlátni munkájuk eredményét.

Az odúkat óvatosan, egy teleszkópos, kampóban végződő bot segítségével egymás után emeltük le, majd a gyerekek félkörbe felállva egymás után leshettek be a felhajtott tetőn.

 A költéséi időszak különböző stációival találkoztunk: Volt, ahol még csak a fészekalap készült.
Volt, ahol még kisebb, de már tollas fiókák csipogtak.
Volt, ahol már nagyobb, kirepülés küszöbén álló madárkák nézelődtek kifelé.
És olyan odú is volt, amelyet már el is hagytak a serdülő utódok (verebek).
Bár az ellenőrzés csak néhány rövid percet vett igénybe, többször is előfordult, hogy az élelem után keresgélő madárszülők menet közben visszatértek és egy közeli ágon érthető izgalommal voltak kénytelenek figyelni az eseményeket.
Ellentétben az őzgidákkal, amiket szigorúan tilos megfogni, simogatni, a madárszülőknek az emberi illat nem okoz problémát a fiókák viszontlátásakor. Az odúk hamar vissza is kerültek az eredeti helyükre és a szülők nem sokkal később folytatták is a fiókák táplálását.

A csobaj-bányai odútelep 85%-os foglalási aránnyal várakozásokon felüli eredményt hozott! A vizsgált 14 odúban összesen 60 db fiókát számoltunk össze. A legnépesebb odúban 9 fióka volt. A foglalt odúkat egy kivételtől eltekintve mind széncinegék népesítették be. Két esetben még csak a fészekalj készült, egy esetben pedig már kirepültek a fiókák, feltételezhetően verebek.

A magas foglalási arány hátterében Bebesi Zoltán szerint az állhat, hogy a területen jellemzően fiatal fákat találni, melyek törzsvastagságuk miatt kevés odúlakó madárnak képesek lakóhelyet biztosítani, ezzel szemben a bányaterület táplálékban gazdag, így ha vannak mesterséges odúk, akkor a madarak szívesen elfoglalják azokat.

Nézd meg a tavaly őszi odúfestő eseményünkről készült videónkat: